Tarihçe

Gazi Üniversitesi Kent İçi Ulaşım Teknolojileri Erişebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi; Mart 2013 ayında Gazi Üniversitesi bünyesinde Ankara Ulaşım Ana Planını Mühendislik, Mimarlık ve Teknoloji Fakültelerini de  içinde barındıran Ankara Ulaşım Ana Planı Proje Ofisi “AUAP” olarak kuruldu. Ağustos 2015 ayında ismi Gazi Üniversitesi Kent İçi Ulaşım Teknolojileri Erişebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUTEM) olarak değiştirildi. Gazi Üniversitesi’nin teklifi ile Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 8 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 29439 sayılı yönetmelik ile kurulmuştur. Yönetmelik ise 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Merkezimiz bünyesinde proje personelleri hariç yönetici konumunda 3 akademik personel 1 idari personel ve 2 sürekli işçi bulunmaktadır. Proje temelli olarak Gazi Üniversitesi öğretim üyesi ve elemanları da projeler dâhilinde merkez bünyesinde çalışabilmektedir. Merkez başta kent içi ulaşım teknolojileri olmak üzere planlama, mikro hareketlilik, sürdürülebilir ulaşım, trafik ve yol güvenliği, elektronik denetleme sistemleri, kentsel planlamada ulaşımda enerji yatırımları ve işletmesi vb. konularda faaliyet gösterir ve buna yönelik gerek resmi kamu kurum ve kuruluşları ile gerekse de özel sektörle kendi konusunda uzman kişi ve kurumlarla işbirliği yapar.